Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?



Provozuje:
icok


ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek Mariana je neděle 08.09.2024



Novinky





Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

JuniorInternet letos mezinárodně

Tradiční konference JuniorInternet se konala letos již posedmé a s mezinárodní účastí. Probíhala totiž ve čtyřech zemích a její vyvrcholení se konalo v Praze v sobotu 1. dubna.

     Konferenci zahájili Jiří Peterka mladší a Jaroslav Winter, kteří stálui před sedmi lety zu jejího zrodu. Jiří Peterka přišel s myšlenkou a Jaroslav Winter mu ji pomohl zrealizovat, protože takovouto akci tehdy dvanáctiletý Jirka samozřejmě sám zorganizovat nemohl.

     Jako první dále dostala slovo ministryně informatiky Dana Bérová. Ta dle tradice započaté svým předchůdcem Vladimírem Mlynářem předala cenu ministryně informatiky, kterou letos získal Jakub Trčka.

     Podruhé se konference konala na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy v Praze a tak po ministryni dostal slovo děkan této fakulty, který také pozdravil účastníky konference.

     Následovalo vyhlášení výsledků internetových soutěží a prezentace vítězů soutěže JuniorWeb.

     V mladší kategorii byli dva vítězové. Bronislav Robenek představil projekt Vlaksim.cz, který sdružuje mladé i starší vlakové nadšence a amatérské i profesionální fotografy, jejichž koníčkem je fotografováíní vlaků. Server Vlaksim.cz funguje již šest let. Bronislav nad ním převzal správu v roce 2004 a kompletně jej předělal do jazyka PHP. Denně jej nyní navštěvuje přes 200 vlakových nadšenců a najdou na něm nejenom fotogalerii, ale i hodnocení vlaků, chat a železniční zpravodajství.

     Bronislav je studentem kvarty osmiletého Gymnázia Slezská Ostrava a mi o Internetu, počítačů a programování, hraje osm let na kytaru, sleduje politiku a díky svému webu se začal také zajímat o vlaky.

     Druhým vítězem mladší kategorie se stal Filip Kroča Ten představil svůj web Online-hry.cz, který se snaží neustále vylepšovat. Server nabízí odkazy na téměř 850 on-line her z celého světa. U každé hry najdete stručný popis, počet stzažení, hodnocení a komentáře. Filip se chystá svůj web spojit s podobně zaměřeným weberm skaldiste.cz, který nedávno koupil. Nynější návštěvnost jeho serveru se pohybuje denně kolem dvou až tří tisíc návštěvníků. Aby mohl patnáctiletý Filip, který je studentem 1. ročníku SPŠ Uherské hradiště, oboru elektrotechnika, provozovat své podnikatelské aktivity, tak si jeho otec zřídil živnostenský list.

     Mimo Internetu, na kterém je Filip dvě až tři hodiny denně, rád jezdí na kole, plave a hraje florball. Internetu se věnuje čtyři roky a koncem roku 2004 se začal učit PHP a MySQL.

     I starší kategorie měla letos dva vítěze. Osmnáctiletý Štěpán Mejzlík je studentem sedmého ročníku osmiletého Gymnázia K. V. Raise v Hlinsku a představil zde projekt English-online.cz, který je zaměřený na on-line výuku angličtiny. Na serveru najdete celou řadu testů, poslechů, slovíček, gramatiky apod. Komerční částí projektů je výroba a prodej vlastních programů pro výuku angličtiny. Werb denně navštíví průměrně 1.200 lidí, je na něm registrováno více než 10.000 uživatelů a obrat projektu za necelý půlrok obsahuje 50.000,-- Kč.

     Mimo Internetu Štěpána baví standardní tance, které závodně tančí ve výkonnostní třídě A, věnuje se sportu a četbě. S webem Štěpánovi pomáhá jeho spolužák Lukáš Matěna.

     Marek Soldát, který je druhým vítězem starší kategorie, je na Internetu již od svých jedenácti let a již od třinácti let podniká, nejprve na živnostenský list svého odtce, dnes, když mu již je 18 let, řídí vlastní společnost s ručením omezeným. Na Internetu už provozuje řadu projektů, s kterými mu pomáhá několik spolupracovníků.

     V soutěži JuniorInternet představil Marek dvva projekty – internetový reklamní systém Efektiv a dále vyhledávač zbéží v internetových obchodech Naakup.

     V soutěži JuniorText vyhrála v mladší kategorii třináctiletá Barbora Goldmannová, která je studentkou sekundy Gymnázia J. A. Komenského v Uhreském Brodě a ve volném čase ráda hraje na klavír a jezdí na kole. Její soutěžní příběh se zabývá tématem budoucnosti Internetu, v kterém se dívka z dnešní doby přes monitor teleportuje do budoucnosti, kde potkává novou kaamrádku Sabinu a seznamuje se s vymoženostmi budoucnosti.

     Ve starší kategorii JiniorTextu vyhrál sedmnáctiletý Jan Vacula, který je studentem 3. ročníku SPŠ elektrotechnické v Brně a ve volném čase rád poslouchá hudbu, hraje házenou a začíná s kulečníkem. Ve svém příběhu popisuje zkřížení cest dvou schopných hackerů, kteří se snaží vzájemně dostat jeden druhého do vězení.

     Speciální cenu dostal žák 6. třídy ZŠ pro sluchově postižené ve Valašském Meziřičí Jindřich Mikulík, který je sluchově postižený a nosí sluchadlo. Na Internet chodí často, baví ho a díky němu mám možnost se stýkat s dalšími neslyšícími. Rád vaří, baví ho malování, chodí do výtvarného kroužku a ve škole má rád matematiku, přrodopis a zeměpis.

     Texty tentokrát na konferenci prezentovány nebyly, jejich plné znění je ale na stránce JuniorInternetu.

     Internetový průzkum mezi účastníky ukázal zajímavé poznatky. Téměř polovina účastníků JuniorInternetu si na Internetu uiž někdy vydělala. Obdobně dopald průzkum i v sousedních zemích. 80% z účastníků by se v budoucnui chtělo Internetu věnovat profesionálně. Největší posum oproti minulým letům je ale v tom, že 83% českých účastníků se připojuje k Internetu z domova, zatím co ze školy pouze 14%. Při tom v roce 2001 byl tzento poměr obrácený. Z průzkumu dále vyplynulo, že naše republika je napřed před svými sousedy. U nás z účastníků pracuje nejvíce dotázaných již pět let, na Slovensku a v Polsku jsou to tři roky. Většina účastníků používá Internet každý den, zbytek alespoň jednou týdně.

     Dalším z bodů byla diskuse internetových osobností, která byla dvougenerační. V ní zasedli za starší generaci nan děkan Sokol, ministryně Bérová a redaktor měsíčníku Insite Petr Koubský a za mladší generaci dva úspěšní podnikatelé Jan Řežáb a Zdeněk Cendra. Po té hovořil Jiří Peterka o Internetu a mladých lidech ve střední Evropě a následoval virtuáloní rozhovor s Ondřejem Neffem.

     Úplně na závěr prvního programového bloku předvedl Jiří peterka hru na Internet, při které s evšichni úspěšníci zapletli do několika klubíček barevných provázků, z nichž vytvořili pomyslný Internet.

     Po skončení prvního programového bloku byl oběd, po němž byl druhý programový blok rozdělen do sekcí A a B. Sekce B byla určena mladším účastníkům, kteří se zde seznámili s Dětskou televizí a Dětskou tiskovou agenturou. Potom představil Tomáš Beránek několik zajímavých webů pro děti a nechyběla ani tradiční soutěž pro děti. Ta byla např. zpestředna tím, že podle vidoeklipu se snažilo pět účastníků skládat tričko. Když se to nikomu nepovedlo, skládali je postupně na čas normálním způsobem.

     Bylo zde několik vědomostních soutěží, některé na rychlost přímo z lavice a některé pro vybrané účastníky. Ti například porovnávali podle yrchlosti různé druhy internetového připojení.

     Mezitím se v bloku A seznámli účastníci s informačními technologiemi ve střední Evropě, Martin Zedek představil portál Centrum.cz, představila se slovenská delegace, Oldřich Neuberger představil projekt Libimseti.cz a Pavel Pištěk přednášel o IP telefonii. Po krátké přestávce probíhal třetí programový blok opět společně. V něm se představily delegace z Polska a Maďarska, kde teprve bude JuniorInternet probíhat. Na závěr probíhala burza internetových projektů, kterou rovněž najdete na stránkách JuniorInternetu.

     Konference byla dobře zorganizována. Většina účastníků si odnáčšela i zajímavou cenu z tomboly, kde se losovaly různé programy, optické myši, filmy a další zajímavosti, které věnovali pořadatelům sponzoři.

  • Autor: Fuček Miloslav
  • Datum publikace: 03.04.2006
  • Článek zařazen do: Internet
  • Počet komentářů ke článku: 0 přidat komentář
  • Článek si přečetlo 3521 čtenářů

    Sdílet na Facebooku

© Stránka vygenerována za 0.0041 sec. | Aktuálně máme v databázi 8376 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha