Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?



Provozuje:
icok


ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek Mariana je neděle 08.09.2024



Novinky





Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

Čtenářský příběh – 52. část

Kluci pokračují v pátrání po historii ulic koalice Katovské a před sebou mají třetí poslední etapu. Co při ní objeví?

    Poslední etapu v koalici ulic Katovské začali kluci v ulici U krysího potoka. Tahle ulice je v Katovně hodně známá, protože je v ní nejpoužívanější vchod do podzemních chodeb, kterým se chodí do kostela U kostlivců, kde donedávna měla většinu zasedání Malá i Velká Rada. Dnes se tam konají jenom slavnostní akty a běžná jednání probíhají v novém sídle, které získali díky těmto pátráním.

     I ulice u Krysího potoka má po pravé straně vilovou zástavbu. Několik starších domů je pouze na začátku a ty navazují na blok domů na Katovském náměstí. Tato část je ale nejzajímavější, protože zde mezi prvním a druhým blokem je Krysí potok, podél něž se jde do míst, kde je jediný venkovní vstup do podzemních chodeb.

     Nedaleko od tohoto vstupu je několik dvorků, kde mají místní kluci své klubovny. Kluky zde provedl Pavel Kotas a tak se dostali do některých kluboven, kde byli celkem přátelsky přijati. Tato ulice není zdaleka tak výbojná jako Katovská, i když je s ní v koalici. Mají zde několik klubů, které si vedou svůj klasický klubový život, jako třeba Rychlé šípy, akorát, že nejsou až zase tak moc vzorní. Některé tyto kluby mají i dlouhodobou tradici a předávají si klubovnu z generace na generaci. Ti dospělí pak pomáhají jako patroni.

     Zbytek pravé části této ulice už zajímavý není, protože zde jsou nové vilky. Stará výstavba je ale po levé straně, kde jsou další dvorky. Zde má klubovny několik klubů, ale i pár paret, které se moc přátelsky netvářily, ale Pavla Kotase celkem uctivě zdravily. Z této stran jsou ještě další dva vchody do podzemních chodeb, které ale rovněž nejsou používané. Vedou ze soukromých sklepů. Pro kluky je tedy výrazně pohodlnější chodit veřejným vstupem, který je jenom o pár metrů dál.

     Ulice U Krysího potoka se lomí do ulice U kasáren. Tady jsou po pravé straně vilky a chaty, po levé je tu pár starých domů a kasárna. Dvorky, které zde jsou v zástavbě, vedou až k nim. Za chatovou osadou je jeden vojenský bunkr, do kterého se kluci podívali. Kdysi byl kluky z této ulice používán jako klubovna. Nyní ale mají klubovnu novou ve staré zástavbě.

     Ulice U kasáren se lomí do ulice Střelničné. Ta z jedné strany kopíruje kasárny, z druhé je stará zástavba, kde jsou opět tajuplné dvorky. Těmi se dá projít až do ulice Betlém,která patří do poslední koalice, kterou ještě neprozkoumali.

     Ulice Střelničná se lomí do ulice Vězeňské, která vede zpět na Katovské náměstí. Zde bydlí Richard Kalaba. Tato ulice má bohatou historii zpracovanou v kronikách. Její náčelník je vášnivým sportovcem a tak se zde hodně sportuje. Název má ulice podle toho, že sousedí z jendé strany z věznicí, která navazuje hned na kasárna. Takže zástavba starých domů je zde pouze po pravé straně a až na konci i po straně levé. Tam na věznici navazuje dům, kde sídlí policie a za ním jsou ještě dva domy. Ty jsou ale bez dvorků. Zato hodně dvorků je po pravé straně a jimi se dá pojít až do ulice Katovské a pokud se pustíte do spleti dalších dvorků a jdete více na jih, lze se dostat až ke Kostelnímu ochozu či do ulic Dominikánské nebo U zámku.

     I v této části narazili kluci na klubovny, v kterých byly klasické kluby, podobné jako v ulici U Krysího potoka. Z dvorků ve Vězeňské ulici se jde dostat do domů, z kterých se dá sklepy dostat také do podzemních chodeb. Ale ani zde nejsou tyto vstupy používány, s výjimkou jednoho, který je v domě, kde bydlí Kalaba a kde mají kluci přímo ve sklepě svoji klubovnu.

     Kluci touto ulicí dokončili průzkum ulic koalice Katovské a zbývala jim poslední část Katovny, kterou tvoří ulice koalice Betlémského náměstí, kam patří vedle tohoto náměstí ulice Betlém, Spasitele, Luční, Stárkova a V zákopu.

    Mají kluci dokončit pátrání těmito ulicemi? Nebo se mají věnovat pátrání v podzemních chodbách? Také by mohli navštívit kluby, které objevily. Ale mohli by i přijmout pozvání Martina Votavy mladšího. Poradíte jim? Radit můžete hlasováním v anketě až do pátku 13. srpna a to přesně do půlnoci. Vybírat můžete z těchto možností:

A: Pokračovat v pátrání ulicí Betlém
B: Pátrat v nových podzemních chodbách
C: Navštívit kluby
D: Navštívit Martina Votavu mladšího

  • Autor: Fencl Martin - Marťas
  • Datum publikace: 10.08.2004
  • Článek zařazen do: Povídky
  • Počet komentářů ke článku: 0 přidat komentář
  • Článek si přečetlo 3049 čtenářů

    Sdílet na Facebooku

© Stránka vygenerována za 0.0033 sec. | Aktuálně máme v databázi 8376 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha