Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?



Provozuje:
icok


ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek Mariana je neděle 08.09.2024



Novinky





Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

Aktivní přístup dětí k Internetu

V třetím diskusním téma našeho diskusního stolu se zaměříme na to, jak aktivní či pasivní jsou děti na Internetu.

     Toto téma je opět vysoce individuelní. Existují děti, které se na Internetu projevují opravdu aktivně a Internet jim přináší hodně. Buď vytvářejí svoje stránky, které se věnují jejich koníčkům, či vytvářejí stránky proto, že je to baví a učí se tak programovat na Internetu a nebo na Internetu publikují a sdělují tak své názory, zážitky a dojmy.

     Jiná skupina dětí používá Internet naopak pasivně. A těch je většina. I tady existuje několik způsobů využití. Některé děti jej používají jako školní pomůcku, tedy k usnadnění učení, hledání informací. Internet je pro ně pouze nástrojem a více se jím nezabývají.

     Další skupina dětí používá Internet k pasivní zábavě a to buď při hrách či v chatech. Některé hry samozřejmě mohou rozvíjet logické myšlení. Jsou to většinou on line strategie. Většina jich je ale dělaná nenáročně, aby přilákaly co nejvíce dětí, které jsou ve velké většině hodně pohodlné a hry, u kterých musí přemýšlet, je nezaujmou. Chatování pak většinou nemá příliš velký smysl, protože mé zkušenosti z chatů jsou takové, že se většinou mluví o ničem.

     Dále je velká skupina dětí, kterou Internet vůbec nezaujal a pokud se dostanou k počítači, považují jej za ztrátu času, která je obírá o čas na "paření" her.

     Dalším využitím Internetu je pro komunikaci. Psaní emailů a SMSek. Nedokážu odhadnout, jaká část dětí má svoje emailové schránky, ale domnívám se, že to bude také menšina. Velká část dětí je totiž na emailování příliš pohodlná a spíš použije SMS bránu, protože ta jim ušetří peníze oproti posílání SMSek z mobilu.

     Závěrem bych zkonstatoval, že pro ty děti, které dokáží využívat Internet aktivně, je velkým přínosem. Myslím, že u nich není ani moc velké riziko ani tehdy, pokud u něj tráví i poměrně dost času denně. Je totiž Internet rozvíjí. Samozřejmě měli by mít i jiné zájmy, aby nebyli jednostranní.

     U dětí, které se zabývají Internetem pasivně je podle mě větší riziko závislosti. Internet jim většinou nic nepřináší, nerozvíjí je. Baví-li se v chatu o ničem, moc jim to nepřinese. Zde může být přínosem hra logických her a hledání informací. Určitě je ale pro děti větším přínosem, hrají-li hry nebo komunikují-li na Internetu, než když "paří" hry na počítači. Tyto děti jsou nejvíce náchylné na závislost na počítači. Jakákoliv činnost na Internetu je aspoň nutí k tomu, aby se na Internetu orientovaly a získávaly určité zkušenosti pohybu na něm.

     Opět reagoval jako první Marťas: "Nedokážu odhadnout, kolik dětí se věnuje Internetu aktivně. Dětských stránek na Internetu je poměrně dost. Zajímavé výtvory se představují každoročně na JuniorInternetu. Je ale pravda, že v poměru k celkovému počtu dětí a mládeže v naší republice je to jenom malé procento. Takže bude pravdou, že dětí, které využívají Internet aktivně, bude málo. Mohu to porovnat podle svých kamarádů a spolužáků. Opravdu jsou v menšině.

     Protože já využívám Internet aktivně, mohu potvrdit, že je pro mě velkým přínosem. Patřím spíše k těm, kteří na něm publikují své názory, víc jsem také hodně komunikoval. Je pravda, že v chatech se většinou mluví o ničem. Bohužel to v dost případech platí i o dopisování emaily. Proto jsme vždycky raději chatoval s dospělými a rovněž s dospělými si psal emaily. Byly časy, kdy jsem dostával a odpovídal deset až dvacet emailů denně. V současné době tento počet klesl tak na jeden email měsíčně. Rovněž i do chatů nyní chodím zcela minimálně, spíše výjimečně. Myslím si, že ideálním stavem je, pokud se Internet používá k realizaci neinternetových zájmů."

     Písmák je tentokrát stručnější a shoduje se s Marťasem: "Internet využívám aktivně, protože rád píšu. Mám svůj časopis Písmákův deník, na kterém píši články a současně se učím trochu i dělat stránky na Internetu. Pokud se týká komunikace na Internetu, tak ta mi hodně pomohla, protože pomocí emailu jsem se naučil pravopis a v chatu např. mocniny. Pak na Internetu taky čtu zajímavé články a hraji on line strategické hry Osadníci a Bratrstvo. Většina mých kamarádů ale Internet moc nepoužívá, radši hrají hry na počítači."

     Další diskutující Lukáš Zemek k téma říká: "Ve všech oborech lidské činnosti jsou jedinci, kteří danou věc dělají aktivně ti druzí pasivně a třetí se jí vyhýbají. To samé je i s Internetem a není důvod pasivní uživatele Internetu jakkoliv odsuzovat. Záleží na každém jedinci na jeho povaze apod. Každý není technicky založený, aby na Internetu provozoval vlastní stránky. Zdroj informací je jedním ze základních poslání Internetu. Proto někdo informace jen hledá a někdo je tam dává. To samé jako každý nepíše knihy. Je pravda že je mnohem jednodušší udělat www prezentaci, než vydat knihu, ale princip je stejný. Já jsem např. velmi technicky založený a na Internetu se zajímám zejména o dění ve světě IT a vše tím spojené. Ovšem novinařinu nemám tolik v krvi, a tak se v Novinách Teenager věnuji jejich technickému zabezpečení, než stránce žurnalistické.

     Absolutně nesouhlasím s výrokem, že chaty jsou o ničem. Je pravda, že většinou se v nich neřeší nic zásadního i když najdou se i chaty odborné. Ale člověk se nemůže stále jen věnovat práci a škole a musí se někde také nezávazně pobavit o “ničem”. Je pravda že někdo se baví i několik hodin denně ale…….

     Nad využitím bran bych se také pozastavil zejména po jejich zpoplatnění dvou mobilních operátorů. Myslím že email má dost dětí.

     A opět nesouhlasím. Internet není přínosem jen pro aktivní uživatele, nýbrž i pro pasivní návštěvníky, kteří dokážou řádně využít jeho potenciál."

     Některé výroky, na které reaguje Lukáš Zemek jím byly patrně chybně interpretovány z důvodu špatného přečtení či pochopení. Ztotožním se s tím, že pasivní uživatele Internetu není vhodné odsuzovat, o což nikdo z diskutujících neusiluje. Dokonce bych řekl, že pasivitu lze ještě členit do dvou kategorií. Pasivitu vůči Internetu jako zdroji a pasivitu používání. Při tom pasivitou vůči Internetu mám na mysli toho, kdo pasivně čerpá informace, které ale pak aktivně užije pro svoji potřebu, což je např. tvorba referátu do školy apod. Pasivitou používání mám na mysli toho, kdo sám nic do Internetu nedodává, což je ale většina uživatelů. Jen málokdo má na to, dodat do Internetu opravdu hodnotné informace, které by byly ku prospěchu ostatním. A určitě není důvod, aby se do toho nutili ti, kdo na to nemají, protože by tak vznikaly na Internetu různé dezinformace a stal by se nepřehlednější.

     S výrokem, že je jednodušší udělat www prezentaci než vydat knihu, by se dalo myslím polemizovat, ale asi by to bylo nad rámec tohoto téma.

     Pokud se chatů týče, pak bych chtěl upozornit, že naše bohatá mateřština dělá velký rozdíl mezi výrokem "chaty jsou o ničem" a "většinou se v chatech mluví o ničem." Najdu-li v chatu někoho zajímavého, pak si sním i zajímavě popovídám, ale náš rozhovor, ač je relaxujícího charakteru, má úroveň a není o ničem. Naproti tomu jsem byl svědkem toho, kdy se chatu mluvilo, ale nikdo nebyl schopen říct o čem. Při tom je tolik věcí, o kterých se dá povídat. Přece každý má snad nějaké zájmy. Bohužel mě připadá, že většina lidí, kteří chodí do chatu, asi žádné zájmy nemají nebo mají hodně malou fantazii. Podotýkám ovšem většina, protože jsou výjimky, s kterýma si dokážu v chatu velice zajímavě popovídat. Chodit do chatu jenom tak z povinnosti, že jsem zvyklý tam být denně od 19 hodin do půlnoci, mi připadá hloupé. Je to v podstatě zabíjení nudy jinou formou nudy. V mém případě to nepřipadá v úvahu, protože nevím, co to je nuda a většina mé práce je současně mým koníčkem. Koníčků mám tolik, že je nestíhám. Takže pokud mě chat nezaujme, prostě odejdu.

     Ještě k tomu rozdílu v češtině. Výraz "chaty jsou o ničem" znamená, že by chaty byly špatné a nepřínosné. To určitě pravdou není, protože jsou nástrojem komunikace. Řeknu-li ale "v chatech se většinou mluví o ničem", pak to určitě není kritika chatů jako takových, ale těch lidí, kteří v nich o ničem chatují a nedokáží si najít nějaké smysluplné téma. Tím tématem nemusí být práce, ale mohou to být koníčky, které snad má každý."

     Na toto téma reaguje Marťas opakovaně a říká: "Chtěl bych podpořit výklad, který zde zazněl ohledně chatování. I já jsme se vyjádřil, že se většinou chatuje o ničem, což ale určitě nebylo míněno jako kritika chatů, protože slovo většinou není vždycky. Zažil jsem spoustu moc zajímavých chatů na Majácích, i když to byly většinou chaty s dospělými nebo staršími. Vždycky jsme si měli o čem povídat, vždy jsme našli nějaké zajímavé téma. Obdobně to bylo i s dopisováním emaily. Měl jsem kamarády, s kterými jsme si psali ve stylu, ahoj, jak se máš, já dobře, už musím končit, příště napíšu víc. Taková korespondence ale příliš dlouho nevydržela, protože je taky o ničem. Je to jenom zdvořilostní vzájemné odpovídání na emaily, které nemá cenu. Ale také jsem si vyměnil s některými lidmi moc zajímavé emaily. Když jsme nevěděli o čem psát, tak jsme si třeba dávali různé hádanky apod.

     Chat i email jsou určitě velice mocné komunikační nástroje, které někdo využije smysluplně a někdo k pouhému zabití nudy obyčejným tlacháním o ničem. To ale záleží na každém, jak tyto skvělé nástroje využije nebo nevyužije."

     Marťasův příspěvek je tečkou za tímto téma, které jako první se trochu více rozjelo. Větší diskusi snad slibují i další témata, která se budou zaměřovat na stránky pro děti a mládež.

  • Autor: Fuček Miloslav
  • Datum publikace: 03.06.2004
  • Článek zařazen do: Diskuze
  • Počet komentářů ke článku: 1
  • Článek si přečetlo 6958 čtenářů

    Sdílet na Facebooku

© Stránka vygenerována za 0.0062 sec. | Aktuálně máme v databázi 8376 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha