Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?



Provozuje:
icok


ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek Mariana je neděle 08.09.2024



Novinky





Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

Prázdniny se pomalu blíží

Prázdniny se pomalu blíží a my se ohlížíme po jubilantech z řad autorů pro děti a mládež z poloviny června. Koho jsme našli a co zajímavého napsali?

     Bohumila Dubňanská se narodila 15. 6. 1883 v Dubňanech u Hodonína a zemřela 25. 11. 1966 v Praze. Vlastním jménem se jmenovala Bohumila Brabcová. Byla dramatickou autorkou a prozaičkou, vycházela především z folkloru rodného moravského Slovácka. Byla sokolskou činovnicí, psala také verše pro děti. Napsala Zorra a Mirek jedou… Veselé i vážné příběhy dětství.

     Karel Fabián se narodil 21. 6. 1912 v Praze, kde také 11. 11. 1983 zemřel. Vlastním jménem se jmenoval Eduard Kirchberger. Je autorem próz z protifašistickou tendencí, určených pro dospělé i mládež. Často upřednostňoval detektivní zápletku. Napsal 11 x v třídní knize, Dokument z černé ponorky, Záhada pěti domků, Takovou loď, Černý vlk, Prázdniny za milión a Černá ponorka.

     Jiří Herzán se narodil 18. 6. 1921 v Třebíči. Je inženýrem a architektem, sokolským a skautským činovníkem. napsal Expedice Vltava, Stavíme tábor, Táborové doplňky a společně s M. Zapletalem, J. Foglarem a J. Lasovským Skautský tábor.

      Jiří Hornát se narodil 16. 6. 1945 v Praze. Napsal Souboj nejvelkolepější.

     Miloš Kocourek se narodil 1. 8. 1904 v Praze a zemřel 16. 6. 1984. Byl rozhlasovým a televizním pracovníkem a žurnalistou. Psal dobrodružné romány pro mládež. Od roku 1953 byl vedoucím českého vysílání moskevského rozhlasu, pak ředitelem rozhlasu v Brně. Někdy používal pseudonym Michael Bernard. Napsal Frank a Flink za volantem, Frank a Flink v Maroku, Srub u Zlatého klíče a Chlapci z Černého Kamane.

     Pavel Kosatík se narodil 13. 6. 1962 v Boskovicích. Původně pracoval jako právník, později jako zaměstnanec v nakladatelství Československý spisovatel. Od roku 1995 je zástupce, šéfredaktora týdeníku Reflex. Napsal Poslední sázka Abe Korkorána.

     Nina Neumannová se narodila 21. 6. 1896 v Praze, zde také 22. 1. 1966 zemřela. Byla manželkou K. T. Neumanna a podílela se na některých jeho dílech jako spoluautorka. Napsala Údolí myšího řevu a se svým manželem 6 dobrodruhů 1 - Do Afriky a 6 dobrodruhů 2 - V Africe.

     Jiřina Irča Parmová se narodila 17. 6. 1894 v Kutné Hoře a zemřela 7. 12. 1975 v Praze. Byla novinářkou, redigovala časopis Lípa a telegraf. Vydala také několik divadelních her a románů. Napsala Jarka mezi černochy. Jirka mezi indiány.

     Mirko Pašek se narodil 21. 6. 1910 v Praze. Vlastním jménem se jmenuje Vladimír Pašek. Je autorem románů z exotického a sportovního prostředí, filmových povídek a scénářů. Napsal Lovci perel, Dobrodružství na Bezejmenné řece, Ebenová karavana, Modrý leopard, Ostrov tisíce drahokamů, Hlubina pěti zázraků, Karneval v Maroku, Země za obzorem, Nesmrtelný kovboj, Sto dvacet krásek, Muž pro Oklahomu, Ztracená prérie, Ostrov krásy, Děvče pro Oklahomu a Stoprocentní kluk aneb Kůň za zdí.

     Iva Procházková se narodila 13. 6. 1953 v Olomouci. Je spisovatelkou a dramatičkou. Roku 1983 emigrovala do Německa. Publikuje česky i německy. Napsala Únos domů a Soví zpěv.

     Miloslav Skořepa se narodil 24. 2. 1895 v Kutné Hoře a zemřel 15. 6. 1942, kdy byl v Praze popraven nacisty. Byl pedagogem a psychologem, učil na chlapecké měšťanské škole, od roku 1935 byl školním inspektorem. Napsal Ferda se nebojí. Příběhy ze žlutého domku.

     Václav Beneš Třebízský se narodil 27. 2. 1849 v Třebízi u Slaného a zemřel 20. 6. 1884 v Mariánských Lázních. Vlastním jménem se jmenoval Václav Beneš. Byl kaplabem. V rozsáhlých i drobných povídkách líčil především obrazy z českých dějin. Pro mládež vyšlo mnoho výborů z jeho díla pro dospělé čtenáře. Napsal Povídky starověké z dějin vlasteneckých, Povídky starého zbrojnoše a jiné obrázky z naší minulosti, Havraním pérem, Za české právo, Chvatěburský kvas, Za dračí korunu a jiné povídky, Petr Obrovec a Z české dědiny.

      Markéta Zinnerová se narodila 21. 6. 1942 v Brně. Je prozaičkou a básnířkou, autorkou knih pro děti a mládež, filmovou a televizní scénáristkou, autorkou rozhlasových her a pohádek. Napsala Jízdenka na prázdniny, Děti z Pařízkova, Tajemství proutěného košíku a Indiáni z Větrova.

     Alois Žipel se narodil 21. 6. 1885 v Předmíří u blatné a zemřel 21. 9. 1950 v Praze. Původně pracoval na Ministerstvu školství, později se stal starostou Prahy - Nusle. Pro své romány hledal témata především v historii. Napsal Vláďa student.

  • Autor: Fuček Miloslav, Novák Miloslav - Mlsoun
  • Datum publikace: 15.06.2003
  • Článek zařazen do: Literatura
  • Počet komentářů ke článku: 0 přidat komentář
  • Článek si přečetlo 4335 čtenářů

    Sdílet na Facebooku

© Stránka vygenerována za 0.0040 sec. | Aktuálně máme v databázi 8376 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha