Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?



Provozuje:
icok


ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek Mariana je neděle 08.09.2024



Novinky





Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

Video pohlednice z mého města

Přinášíme vám informaci o nové zajímavé soutěži v angličtině.

     Video pohlednice z mého města je celostátní soutěž, jejíž první ročník byl vyhlášen v říjnu 2001 u příležitosti Evropského roku jazyků a byla zařazena do kalendária akcí ERJ MŠMT ČR. Záštitu nad soutěží převzal předseda Senátního Výboru pro evropskou integraci pan Jiří Skalický. Uzávěrka soutěže byla 31.3.2002. Soutěž vyhlásil Anglický klub Základní školy, Praha 13, Mládí 135 v Praze 5 - Stodůlkách http://www.p13.cz/skoly/mladi.

     Tato soutěž si klade za cíl motivovat učitele cizích jazyků a jejich žáky či studenty k využití video kamery a videa k výuce a studiu cizích jazyků a přitáhnout zájem rodičů o výuku cizích jazyků na školách. Při tvorbě video projektu soutěžící přirozeným způsobem a v autentických situacích používají cizí jazyk jako dorozumívací prostředek.

     Téma soutěže podněcuje dětskou kreativitu a nutí autory příspěvků hledat originální a neotřelé způsoby prezentace místa, ve kterém žijí. Učí je vyjadřovat své myšlenky a názory v cizím jazyce. Téma soutěže motivuje také žáky či studenty k zamyšlení nad svým okolím, vztahy mezi lidmi, mezigeneračními problémy a k uvědomění si sama sebe jako součásti dané komunity či společnosti.

     Při shromažďování informací pro přípravu scénáře se soutěžící učí pracovat s fakty, vyhledávat údaje z nejrůznějších zdrojů, jak v mateřském, tak i v cizím jazyce (archivní materiály, regionální tisk, muzea, knihovny, rozhovory s rodiči, učiteli, pamětníky, kamarády). Učí se zpracovávat fakta a cvičí se v překladu do cizího jazyka. Shromážděné informace se autoři učí uspořádat do scénáře a vybírat z velkého množství údajů ty podstatné a důležité. Při přípravě scénáře pracují s osnovou scénáře. Rozhodují se pro posloupnost jednotlivých scén a výběr jazykových prostředků. Uplatňují při tom svou nápaditost, tvůrčí potenciál i své jazykové schopnosti. Při zpracovávání natočeného materiálu využívají i moderní technologie, jako počítač, mixážní pult, mikrofon apod. a učí se tuto techniku využívat.

     Organizátorům soutěže se podařilo získat sponzory, kteří věnovali do soutěže týdenní jazykové kurzy ve Velké Británii, jízdenky do Londýna a počítačové výukové programy pro angličtinu na CD. Další sponzoři poskytli finanční částku na zakoupení Zvláštní ceny starosty MČ a jiní poskytli občerstvení při slavnostním vyhlašování výsledků soutěže. Ve spolupráci s časopisem R&R bylo v říjnu 2001 zajištěno rozeslání letáků s informací o soutěži. Vyhlášení soutěže bylo také rozesíláno elektronickou poštou přímo na školy a vznikla také webová stránka soutěže na Internetu http://www.dis.cz/videopohlednice, přes kterou mohli soutěžící přímo komunikovat s organizátory, popřípadě použít telefon. Oznámení o soutěži zařadil do svého kalendáře také Amatérský film a video v České republice http://www.amatfilm.cz/.

     Finančně se na soutěži kromě sponzorů také částečně podílel Úřad Městské části Praha 13 a menší částka byla čerpána i z rozpočtu pořádající školy.

     Do poroty byli pozváni zástupci různých typů vzdělávacích institucí, rodilí mluvčí i odborník na televizní produkci. Porota pracovala ve složení: čestný předseda starosta MČ Praha 13, Petr Bratský, Jan Jirák z AV Parku - TV produkce Praha 13, Lenka Lánská, odborná asistentka z Katedry anglického jazyka a literatury Pedagogické fakulty UK, Vladimíra Jungová, soukromá učitelka angličtiny z Prahy 6, Lori Gregory a Barbara Iverson, rodilé mluvčí, Doubravka Matulová a Norbert Tlustý, učitelé angličtiny z pořádající základní školy, iniciátoři soutěže.

     Soutěž probíhala ve třech kategoriích:

     Kategorie I - žáci 4. a 5. tříd ZŠ (maximální délka příspěvku cca 3 min.)

     Kategorie II - žáci 6.-7. tříd ZŠ a studenti příslušných ročníků osmiletých gymnázií (cca 4 min.)

     Kategorie III - žáci 8.-9. tříd ZŠ a studenti příslušných ročníků víceletých gymnázií (cca 5 min.).

     Celkově bylo do soutěže zasláno 35 soutěžních snímků, z nichž nejpočetněji byla zastoupena kategorie nejstarších žáků a studentů.

     Výsledky kategorie žáků 4. a 5. tříd základních škol vyhlašovala na slavnostním vyhodnocení výsledků soutěže ředitelka pořádající školy PaedDr. Dagmar Nová. Zvítězila video pohlednice Jitky Nováčkové z Českých Budějovic. Druhou cenu obdržela Anna Housarová z Prahy za pohlednici o Písku a třetí místo obsadila Kristýna Zemanová, která představila Prahu 13.

     Vítěze v kategorii žáků 6. a 7. tříd ZŠ a studentů nižších ročníků osmiletých gymnázií oznámil starosta Městské části Praha 13 Ing. Petr Bratský. První místo získala Anna Hlaváčová z Prahy se svou video pohlednicí z Vrchlabí. Juraj Martoník z Prahy 13 obdržel druhé místo a za ním se svou video pohlednicí o Praze obsadila třetí místo Tereza Zemanová.

     Oceněné autory snímků v nejstarší kategorii žáků 8. a 9. tříd ZŠ a studentů vyšších ročníků víceletých gymnázií vyhlašovala velvyslankyně Velké Británie v České republice paní Anne Pringle. Zvítězil Jakub Krejčí z Prostějova s video pohlednicí o svém městě. Za ním se umístila Monika Martoníková, která představila obvod Praha 13, a třetím byl Tomáš Trubka z Protivína.

     Paní velvyslankyně vysoce ocenila úroveň soutěžních snímků a také jazykové znalosti žáků 8.A třídy s rozšířenou výukou jazyků z pořádající základní školy, kteří na slavnostním odpoledni vystoupili s třemi dramatickými skeči v angličtině.

     Videokameru, Cenu starosty Úřadu Městské Části Prahy 13, dostala za nejvyšší počet příspěvků do soutěže pořádající škola, Základní škola, Praha 13, Mládí 135 v Praze 5 - Stodůlkách. Cenu převzala ředitelka školy.

     Zvláštní cenu poroty získala video pohlednice žáků Základní školy Zeyerova 28 z Olomouce. Cenu předávala paní Vladimíra Jungová, členka poroty.

     Na základě získaných zkušeností bude projekt pokračovat 2. ročníkem. Organizátoři by velice rádi získali takového sponzora, který by umožnil vyhlášení kategorie pro kolektivy žáků a studentů, což by jistě přispělo k ještě větší motivaci učitelů, protože by projekt zcela jistě probíhal přímo na školách.

  • Autor: Tlustý Norbert
  • Datum publikace: 31.05.2002
  • Článek zařazen do: Volný čas
  • Počet komentářů ke článku: 0 přidat komentář
  • Článek si přečetlo 3580 čtenářů

    Sdílet na Facebooku

© Stránka vygenerována za 0.0047 sec. | Aktuálně máme v databázi 8376 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha