Rubriky

Vyhledávání v článcích
Co hledáte ?



Provozuje:
icok


ikonka partnera
ikonka partnera
Dnes má svátek Mariana je neděle 08.09.2024



Novinky





Magazín eKamarád vás vítá
Přinášíme vám zpravodajství ze světa dětí a mládeže. Chcete se i vy podělit s ostatními o své zkušenosti či nějak pobavit naše dětské čtenáře? Není nic jednoduššího. Přidejte se do naší kamarádské rodiny a napište nám na email redakce8(Z)ekamarad.cz
(Místo (Z) napište @).

Můj deník - 13. část

Vše se děje znovu. Vyvaruje se Rog osudných chyb, které způsobily uvěznění krále? Uhlídá grál?

     Čas.....

     Vyběhli jsme nahoru na zříceninu hradu, proběhli kolem kostí rozházených po nádvoří a sklonili se nad otvorem studně. Oba dva jsem společně začali zpívat tuhle píseň o čase, která se ozvěnou nesla do jícnu studně a mizela v daleké hloubi, někde v bráně do jiného světa.

     Při posledních slovech písně se začaly dít neuvěřitelné věci. Kameny zříceniny se sami postavily, kosti se obalily masem a kůží a lidé vstávali, král někde zmizel a strýc seskočil ze šibenice a hrad Montségur ožil životem plným ruchu a veselí.

     Král zmizel, ale já věděl, že se vrátil na svůj hrad a čeká na události, které už byly, a vlastně znovu budou, ale na které se teď bude dívat střízlivým okem.

     Přistoupil jsem k hradbám a stoupl si mezi dva zuby hradby. Pak jsem si uvědomil, že první musím poznat tajemství grálu. Vrátil jsem se za strýcem, který hleděl zamyšleně do údolí a hladil si vousy na bradě. Za našimi zády skřípěl rumpál divnou píseň, kterou už jsem vlastně znal. Jen poslední sloka zněla jinak:

     A ty jsi kluku strážcem grálu,

     tak jednej dobře, prozíravě,

     máš možná tělo plné svalů,

     ale máš i mozek v hlavě.

     Jmenuji se Roger Ramon Bertram a je mi kolem 14 let a jsem synem Chaviera R. Bertrama, který zamřel, když mi bylo 5 let. Tehdy si mne vzal

     Jmenuji se Roger Ramon Bertram a je mi 12 let a jsem synem Chaviera Rogera Bertrama, který zemřel – buď mu matička země lehká, když mi bylo 5 let. Tehdy si mne vzal na svůj hrad můj strýc Pier Roger Bertram, bratr mého zesnulého otce. Staral se o mne s obrovskou láskou a naučil mne číst a psát protloukat se životem.

     I když do mého vězení svítí jen slabý měsíční svit a mám na rukou a nohou přikované těžké studené řetězy, musím vám napsat, co jsem zažil. Vyžádal jsem si do tmavého sklepa kousek svíčky s několika listy papíru a všecko vám musím vylíčit dřív, než svíčka dohoří. Cítím, že brzy zemřu a tak musím někomu předat tajemství do kterého mne strýc zasvětil a já tenkrát nevěděl, co to pro mne bude znamenat.

     Píši tento deník a přeji si, aby se dostal do rukou klukům a holkám, jako jsem já. Tuší, že jedině jim mohu tajemství prastaré legendy prozradit s upřímností a nadějí. Totéž čekám i od vás, kteří deník najdete. Rád bych, aby jste dříve, než se zakousnete do čtení mého deníku, prokázali svoji odvahu, sílu, trpělivost, statečnost a rozumnost. Jen tak připraveni můžete najít zlatý grál a těšit se z jeho nádhery a vznešenosti.

     Ještě než začnu vyprávět, musím vás varovat před šedým přízrakem, ztělesněním zla, tajemným hadem, jedovatým ještěrem, kterého jsem nazval podle jejího šedého hávu “šedou excelencí”. On prahne se zmocnit zlatého grálu silou a krutostí. Je obklopen tajnými přívrženci, kteří se neštítí ničeho, ani podlostí a podrazů. Toto tajné bratrstvo, bohužel možná i schované mezi vámi, rozsévá špatnou náladu, vztek a urážky. Nenechte je prosím vyhrát boj o zlatý grál. Jen tak má moje smrt a utrpení smysl a zlatý grál vám přinese radost. Nevím, kdo šedá excelence je, nejsem si ani jistý, zdali je to člověk nebo zlý duch. Vím jen a tím jsem si naprosto jistý, že žije stále a prahne po zlatém grálu jako bezvodá pustina prahne po kapce vody.

     Jelikož jsem se bál, že se zlatý grál dostane do ruky zlého člověka, už od samého začátku, co mi ho strýc předal, jsem ho ukryl na bezpečném místě, aby ho nikdo nemohl použít ke zlu. Je tedy čas napsat nejnovější události a zamontovat do nich místo, kde máte zlatý grál hledat.

     Poté, co mi strýc připnul váček k pasu, vyšel jsem chodbou do lesa a navštívil poustevníka. On je velmi důležitý pro vaši další cestu. Jeho moudrost a rozvaha vám jistojistě ukáží cestu ke grálu. Hledejte poustevníka a najdete radu a porozumění. Neptejte se však ihned na cestu ke grálu. Trpělivost a očekávaní vás nezklamou a přinesou hojné ovoce. Zbrklostí a nedočkavostí řadu věcí určitě pokazíte. Tím jsem si jistý. Poustevník zná lidská srdce a odhadne i ty nejskrytější myšlenky.

     Zeptejte se nejdříve na smysl života, důležitost lásky a odpovědnosti pro lidská pokolení. Hovořte s poustevníkem o tom, co vás zajímá a pijte plnými doušky z jeho poháru moudrosti, pěstované meditací a usebráním.

     Možná, že právě tam někde v moudrosti otců zaslechnete kde může být ukrytý zlatý grál. Ale pak hned neutíkejte jako šílenci štvaní dravými žraloky. Je totiž docela možné, že to byla pouze zkoška vaší trpělivosti a místo pokladu byl jen dobře míněný žert, aby vás protříbil jako zlato v tavícím kelímku, jako zlatá zrnka na divoké řece.

     Zachovejte do poslední chvíle moudrost ducha a otevřené srdce i uši.

     Jsem přesvědčený, že je již na cestě královo vojsko, které mne osvobodí z této kobky. Jen já a král víme, co už se stalo a co už se nesmí stát.

     Jmenuji se Roger Ramon Bertram, pro vás už jenom Rog a doufám, že ani vy nezklamete a vezmete si z mého deníku kousek poučení.

     L.P. 1243 R.R.B.

     DODATEK KE KRONICE

     Král Ludvík, vlastní rukou

     Dovolím si dopsat malý důležitý dodatek. Všecko jsem to zvoral. Přijel jsem pozdě a nezachránil ani hrad ani Roga. Ale jsem rád, že prozatím je zlatý grál schován. Snad přijde čas ho najít a ukázat všem lidem. Šedá excelence sedí v mé hladomorně a já přemýšlím, jestli i jemu dát, za to všecko zlo, šanci a pustit ho ven tajnou chodbou. Všichni musíme dostat šanci. Tak jako Bůh nám jich dává tisíce.

     Hned zítra, už je vyhladovělý a vychrtlý dost, mu páže prozradí jen tak mimochodem, kde je vyndávací kámen. Snad se polepší.

     Díky a odpusť Rogu....

     P.S. Už nikdy soudci nikoho neodsoudí k smrti. A už vůbec né děti. Tenkrát si vymysleli falešný výnos a vydávali ho za mé dílo. Díky tobě Rogu, mohu vládnout konečně spravedlivě. Díky!!!!

  • Autor: Martínek Ondřej
  • Datum publikace: 19.04.2002
  • Článek zařazen do: Povídky
  • Počet komentářů ke článku: 0 přidat komentář
  • Článek si přečetlo 2786 čtenářů

    Sdílet na Facebooku

© Stránka vygenerována za 0.0034 sec. | Aktuálně máme v databázi 8376 článků
práva na články náleži jejich autorům, provozovatel magazínu nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené prohlížením těchto stránek.
Magazín provozuje ICOK (administrátor Miloslav Fuček)
http://icok.icok.cz | http://wwww.mfsoft.cz

Bazény na míru | Bennewitzovo kvarteto | Lady XL Fashion | Optika v Praze | Světové brýle.cz | Inspiro ERP systém | Bezpečnostní poradce | Fass-Hasicí technika | Dukla - Atletika | Dukla Praha